sluit

Tips realisatiefase, collectieve woonvorm

Alles over groepswonen in Den Haag

Tips realisatiefase

In de periode dat je wel al een groep aan het worden bent maar nog op zoek bent naar een locatie zit je in de pre-realisatie fase. Tijdens deze fase kan je als groep al wel van alles doen. (kijk hieronder voor een aantal tips)


Tip 1: Zorg dat er snel tijdens het groepsvormingsproces 'koplopers' gevonden worden, die de groep willen vertegenwoordigen en kunnen 'trekken'. Zij vormen het aanspreekpunt voor de groep, maar voeren ook gesprekken met andere partijen als gemeente, ontwikkelaars en woningcorporaties en dergelijke.

Tip 2: Ga eens bezoek bij bestaande woongemeenschappen en woongroepen. Het levert bruikbare informatie en inspiratie op en is goed voor de groepsbinding. Overzicht alle woongroepen.

Tip 3: De Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk Wonen van Ouderen (LVGO) organiseert regelmatig nuttige bijeenkomsten en ook is er gratis advies op velerlei terrein voor leden beschikbaar. Kijk hier op hun website. LVGO

Tip 4: Er worden steeds meer mooie maar ook noodzakelijke subsidieregelingen in het leven geroepen. Kijk hier voor het overzicht.

Tip 5: Het is de bedoeling dat er een rechtsvorm gekozen wordt voor het initiatief, zodat de groep goed georganiseerd is en een serieuze partij vormt op het moment dat een locatie zich voor groepswonen aandient. Meestal wordt gekozen voor een vereniging. (een andere rechtsvorm is in principe ook mogelijk zoals bv. een Stichting) Om een vereniging op te kunnen richten heb Statuten nodig. Daarnaast is het verstandig om samen een Huishoudelijk Reglement vast te stellen.


Als er een locaties is gevonden, volgt de realisatiefase waarin alle ideeën worden geconcretiseerd: niet alleen de woonwensen, maar ook de onderlinge verhoudingen. In deze fase worden de woonwensen omgezet in gebouwen en de onderlinge verhoudingen in afspraken en overeenkomsten. Deze worden geregeld in huishoudelijke reglementen en statuten van een vereniging of een andere rechtsvorm. En …… uiteindelijk gaat er gewoond en geleefd worden.

Dit is de theorie, de praktijk blijkt voor Centrum Groepswonen weerbarstiger. Bij CPO’s (CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) is er veel mogelijk om eigen ideeën te realiseren, maar dat is slechts weggelegd voor een selecte bemiddelde groep. Ruim twee-derde van de woongroep-belangstellenden bij Centrum Groepswonen zijn op zoek naar een sociale huurwoning. Hun referentiekader voor woonwensen is beperkter. Een tussenvorm is de optie om samen een wooncoöperatie op zetten, waarbij de bewoners collectief de huur als rente + aflossing voor de totale investering opbrengen. Ze zijn dan eigenlijk eigenaar en huurder tegelijk en hebben alle vrijheid om hun idealen om te zetten in een gebouwde collectieve woonvorm. Hiervan zijn enkele mooie voorbeelden voorhanden, maar de financiering is helaas niet eenvoudig. Een mooi voorbeeld is De Warren in Amsterdam.