sluit
sluit
Ons advies aan de gemeente Den Haag, Droom Durf Doe! (met het onderliggende rapport) downloaden? Klik hier

Grote Pyr

Waldeck-Pyrmontkade 116 - Rond de Energie Centrale

Let op: Deze groep heeft een eigen toelatingsprocedure.

U kunt zich niet via ons opgeven, u kunt in contact komen met de woongroep via hun website.

Gebouw


Een monumentaal schoolgebouw nabij het centrum van Den Haag werd verbouwd tot een ecologisch woon-werkcomplex in zelfbeheer.

De voormalige HBS, omgedoopt tot 'De Grote Pyr', moest de 'opvolger' worden van het vermaarde kraakpand De Blauwe Aanslag aan de Buitenom. Na jarenlange onderhandelingen bood de gemeente in 2001 de HBS aan als vervangende huisvesting. Verkoopprijs: een miljoen gulden. Maar de gemeente bood er drie miljoen bij voor het wegwerken van het achterstallig onderhoud. Met dat geld werd De Grote Pyr grondig, ecologisch verbouwd volgens een vijfjarenplan.

Meer dan een verzameling mensen en bedrijven


De Grote Pyr is meer dan 'alleen' een verzameling van bewoners en bedrijfjes. Het complex heeft een 'nuttig vloeroppervlak' van 3600 vierkante meter en biedt daarmee ruimte aan dertig (groeps-) woningen en twintig bedrijven, waaronder een drukkerij, staalwerkplaats, houtwerkplaats, een biologisch- vegetarisch cateringbedrijf en een kindermuseum. Naast woon- en werkruimten kwamen er ook openbare ruimten: een eetcafé en een concertzaal. De Grote Pyr vervult daarmee ook een buurtfunctie.

Ecologie en zelfbeheer


Bij de verbouwing is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van tweedehands bouwmaterialen, minder milieubelastende materialen en -bouwwijzen, en ecologische warmte- en watervoorziening. Er werd gewerkt met een casco-ontwerp: de bewoners moesten zelf de keukens en badkamers inbouwen. Vanwege krapte in geld en tijd werd een bouwteam gevormd van vijf verschillende groepen: een aannemer voor een groot deel van de verbouwing, simpelere klussen werden uitgevoerd door de bewoners en gebruikers, en er werd meegewerkt door een internationale bouwbrigade.

Drie handige jongens hadden aan de verbouwing een volledige baan, betaald uit de bouwpot. De vijfde groep bestond uit startende bouwbedrijven, zoals de staalwerkers en de timmerman, die daarmee tevens een basis hopen te legden voor hun eigen bedrijven in De Grote Pyr.

* informatie van website Omslag-Anders Wonen Anders Leven

Locatie


Interesse in groepswonen?

Heeft u wel interesse in groepswonen? Kom dan naar één van onze informatiebijeenkomsten. Iedere eerste woensdag van de maand organiseren we een informatiebijeenkomst waar u alle ins en outs over het groepswonen in Den Haag hoort. U kunt zich hier inschrijven voor onze bijeenkomsten.

Bent u al ingeschreven bij Centrum Groepswonen (u kunt zich hier inschrijven)? Neem contact op door te mailen naar info@centrumgroepswonen.nl of te bellen met 070-2170005.

Specificaties


Adres
Waldeck-Pyrmontkade 116
Postcode
2518 JR
Plaats
Den Haag
Stadsdeel
Rond de Energie Centrale
Aantal woningen
30
Aantal beschikbaar
geen
Verhuurder
?
Leeftijdsgrens
Geen

Contactinformatie