sluit
sluit
Ons advies aan de gemeente Den Haag, Droom Durf Doe! (met het onderliggende rapport) downloaden? Klik hier

Artikel in LINDA online over Groepswonen in Den Haag

PUBLICATIEDATUM: 29 juli 2021

Artikel in LINDA online over Groepswonen in Den Haag


publicatiedatum: 29 juli 2021

Op zaterdag 25 juli verscheen er een mooi artikel over groepswonen in Den Haag in de LINDA online. Marissa Klaver interviewde hiervoor Terry van der Heide, directeur Centrum Groepswonen.

Wel een eigen huis, maar nooit alleen in een woongroep: 'een gemeenschap, geen commune'

De krapte op de woningmarkt maakt het vinden van een huis voor velen allesbehalve gemakkelijk. Maar mensen die kiezen voor een collectieve woonvorm – oftewel, een woongroep – willen vooral ook ánders wonen.

Ze bouwen samen een gemeenschap waarbij je niet alles alleen hoeft te doen, zeggen ervaringsdeskundigen tegen LINDA.nl. “Het is echt geen sekte, hoor.”

Woongroep

In Den Haag noemen ze zichzelf met zo’n vijftig initiatieven op de radar graag “woongroep-stad” van Nederland. Een woongroep roept bij velen beelden op van een zweverige commune in hippie-sferen. Maar daar klopt niets van, weet Terry van der Heide, directeur van het Centrum Groepswonen. “Wij noemen het zelfstandig wonen in sociaal verband.” Je hebt een eigen huis met alles erop en eraan, maar deelt een extra woonkamer of tuin met anderen. “Een plek om een kop koffie met elkaar te drinken of de kinderen samen te laten spelen.”

Hoewel verzorgingshuizen inmiddels nagenoeg verdwenen zijn, zagen ze in Den Haag dat ouderen nog steeds graag met elkaar willen wonen. “Dat is een reden waarom ons centrum in 2017 is opgericht”, zegt Van der Heide. “Met woongroepen kun je die behoefte vervullen en eenzaamheid bestrijden.” Maar tegenwoordig zien ze juist dat allerlei verschillende generaties bij elkaar willen wonen. “Of jongeren kiezen voor een woongroep omdat ze geen ‘gewoon’ betaalbaar huis kunnen vinden en zo toch samen met anderen een tuin kunnen delen.”


Nieuwsgierig naar het hele artikel? Lees het hierBekijk woongroep