sluit
sluit

Zoekende woongroepen en aspirant- leden

PUBLICATIEDATUM: 30 juli 2024

Zoekende woongroepen en aspirant- leden


publicatiedatum: 30 juli 2024

Zoekende woongroepen en aspirant-leden

Hersenkraker: bij Centrum Groepswonen staan momenteel 1700 individuele personen geregistreerd als belangstellend voor een vorm van groepswonen. Dat is voor een zelfstandige woning in combinatie met gemeenschappelijk gedeelde voorzieningen. 20% van deze 1700 heeft zich gelijk opgegeven om kennis te maken met 1 of meer bestaande woongroepen. De andere 80% heeft geen voorkeur. Bij de laatste groep zijn ook mensen die niet in aanmerking komen voor een plek in een sociale huurwoning. Tegelijkertijd zijn er in de meeste Haagse woongroepen regelmatig stressmomenten als er een woning leegkomt. Die beschikbaarheid is vaak niet lang van tevoren bekend. Gelukkig is de doorstroming in woongroepen relatief laag – mensen voelen zich er gelukkig en blijven vaak lang wonen – maar toch komt het geregeld voor dat het lastig blijkt om tijdig een nieuw lid voor de vereniging: dus om een nieuwe buurvrouw/man te vinden!

Hoe kan dat?

Is er te weinig urgentie om voor een levensloopbestendige woongroep te kiezen? Sluit het aanbod niet aan bij hetgeen men eigenlijk zoekt? Schrijven mensen zich in bij CGW voor een situatie ver in de toekomst en woont men eigenlijk prima op dit moment? Willen mensen wel, maar hebben ze praktisch geen tijd of energie om te verhuizen? Is de selectieprocedure bij de woongroepen niet adequaat? Elke woongroep heeft een eigen systeem om nieuwe belangstellenden uit te nodigen voor een wederzijdse kennismaking. Mensen komen langs op de koffie, borrel, gaan samen wandelen of helpen bijvoorbeeld mee tijdens een tuindag. Ook wordt er in sommige woongroepen gekookt en kan een aspirant-lid mee aan tafel in de gemeenschappelijke woonkeuken. Prima manieren om te kijken of er een wederzijdse klik ontstaat. Maar hoelang die wachtperiode duurt is niet te voorspellen en hoe onderhoud je dan het contact en blijf je bij elkaar aangesloten?

Sommige belangstellenden en aspirant woongroep bewoners geven bij de kennismaking wel aan dat ze nog niet actief op zoek zijn, maar wel graag willen voorsorteren. Dat kan natuurlijk, maar het schept wel verwarring als er naar geschikte gegadigden voor een beschikbare woning gezocht wordt… Van een aspirant-ledenlijst met bijvoorbeeld 10-15 mensen die door de ballotage van een woongroep heen gekomen zijn, blijkt soms bijna niemand op korte termijn beschikbaar als er een woning vrijkomt. Of het inkomen blijkt niet (meer) te passen voor de huurgrens. Dit gebeurt regelmatig en is ook wel van alle tijden. Vanuit Centrum Groepswonen springen wij dan graag bij om een uitvraag in ons belangstellenden bestand te doen en te filteren op mensen met een geschikt profiel. Dit betreft dan de voorkeur voor een bepaalde woongroep, wijk of huurklasse. Gelukkig lukt het dan alsnog om een passende match te maken. Er is namelijk tijdsdruk, omdat een corporatiewoning maar korte tijd leeg mag staan.

Moet er iets wijzigen?

Is het verstandiger om aspirant-leden van een woongroep bijvoorbeeld maximaal 1 of 2 keer te laten afzeggen wanneer er een woning vrij komt? En om mensen die aangeven helemaal geen haast hebben, ook niet als aspirant-lid van de woongroep op te nemen? Om vraag en aanbod op elkaar af te kunnen stemmen is het belangrijk dat gegevens actueel zijn. Maar niets is zo veranderlijk als je persoonlijke leef- en woonsituatie, dus het zal altijd een beetje schipperen blijven. Maar het is goed dat mensen die zich als belangstellende voor groepswonen en vervolgens voor een woongroep inschrijven weten dat het niet vrijblijvend is. Eenmaal aspirant-lid na de kennismakingsronden betekent dat er in de groep op je gerekend wordt!



Auteur: Liesbeth Janson