sluit
sluit

Het coöptatierecht

PUBLICATIEDATUM: 04 maart 2024

Het coöptatierecht


publicatiedatum: 04 maart 2024

Optatie betekent kiezen, coöptatie = samen kiezen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk een simpel doch voor woongroepen essentieel principe: wanneer een woning vrijkomt kiest de achterblijvende woongroep zelf een nieuwe bewoner. In het geval van een corporatiewoning is er met de verhuurder een korte termijn vastgelegd (circa een maand) waarbinnen de voordracht moet plaatsvinden. Dit om leegstand te voorkomen. Een passende kandidaat, die de uitgangspunten van de woongroep onderstreept en respecteert, is een voorwaarde om in een woongroep op een fijne en duurzame manier samen te leven en voorzieningen met elkaar te kunnen delen. Dus een lijst met mensen die graag in de woongroep willen, door de kennismakingsperiode heen zijn en -bij leegkomst van een woning- snel kunnen schakelen, is een voorwaarde voor een woongroep om goed te kunnen functioneren.

Hoe men die selectie doet is in elke groep weer anders. Gisterochtend sprak ik met Flip Krabbendam. Mede-initiatiefnemer, architect en bewoner vanaf het eerste uur van het eerste Centraal Wonen project in de Delftse wijk Tanthof. Daar kunnen belangstellenden zich via de eigen website aanmelden met een motivatiebriefje. Zodra een woonruimte leegkomt worden de actuele motivaties geprint en in de centrale woonkamer ter inzage gelegd. Elke bewoner kan die lezen en van commentaar voorzien. Dit wordt verzameld en besproken, waarna diegene met de beste papieren wordt uitgenodigd om met de woongroep tijdens een gezamenlijke maaltijd kennis te maken.

Gisteravond was ik te gast bij de woongroep Van Speijk waar 1x per maand samen gegeten wordt. De aanleiding was een interview in Den Haag Centraal waarvoor een foto met een woongroep zou worden gemaakt. Maar toevallig at er ook een aspirant-lid van de wachtlijst mee. Belangstellenden op de wachtlijst onderhouden bij Van Speijk contact door langs te komen op de wekelijkse borrel, mee te helpen bij het onderhoud van de gemeenschappelijke tuin of mee te eten met de groep. Zo leert de groep de mogelijk toekomstige bewoner kennen, maar ook andersom. Door de sfeer te proeven en met activiteiten mee te doen kan een belangstellende letterlijk en figuurlijk in de keuken kijken.

In Van Speijk werd deze selectieprocedure – er is net een woning vrij gekomen – vergeleken met het samenstellen van een orkest. De nieuwe aanwinst moet passen bij de andere muzikanten en een echte aanvulling zijn.

Daarom wordt er jaarlijks een landelijke Open Woongroepen Dag georganiseerd. Dit jaar op zaterdag 18 mei. Belangstellenden, maar ook buurtbewoners, zijn dan welkom in een aantal groepen voor een toelichting en rondleiding. Kijk op onze website om te zien welke groepen dit keer meedoen en wanneer u welkom bent.

Daarnaast organiseren wij elke maand een informatiemiddag over groepswonen. Naast een algemene uitleg van ons is er dan ook iemand van een woongroep te gast die vertelt. Rode draad daarbij is altijd: ga bij verschillende woongroepen kijken of dát de plek is waarnaar je op zoek bent. Het betreft namelijk een match van twee kanten!


Auteur: Liesbeth Janson