Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om verder te lezen
Veslag Inspiratiebijeenkomst 10 juli 2019
Op woensdagmiddag 10 juli organiseerde Centrum Groepswonen een inspiratiebijeenkomst voor bewoners van woongroepen. De bijeenkomst was mede door het enthousiasme van de vele aanwezigen een succes. Deze samenvatting sturen we naar iedereen die is geweest (mits het mailadres bij ons bekend), niet kon komen of misschien interesse heeft in wat er deze middag besproken is.
Als eerste deze middag, gaf Karlijn van Arkel van Co-Opportunity een presentatie over het fenomeen de zorg-coöperatie en de mogelijkheden hiervan voor woongroepen. Daarna ging Christiane Wüstkamp, projectleider bij de gemeente Den Haag, in op het project Gezond Lang Thuis en op de daarmee samenhangende iZi -Ervaar Woning. Na de pauze was er een levendige plenaire discussie. In dit verslag beperken wij ons tot de plenaire discussie.
Genoemde presentaties, alsmede een overzicht van organisaties en adressen zijn onderaan deze mail te openen (door te klikken op bekijk pdf) en daarna te downloaden.
Hieronder volgt een aantal van de tijdens de plenaire discussie gestelde vragen/opmerkingen
Vraag: Is het mogelijk om ondersteuning te krijgen bij het denken over een vorm van zorg-coöperatie en het organiseren hiervan?
Reactie: Dit is mogelijk is en Karlijn van Arkel kan hiervoor apart benaderd worden. In Scheveningen is er vorig jaar een zorg-coöperatie van start gegaan (Zorg coöperatie Noordelijk Scheveningen) waar diverse zorgaanbieders reeds bij zijn aangesloten.
Vraag: Wat zijn de te nemen stappen als een woongroep geïnteresseerd is in het regelen van zorg op wijkniveau?
Reactie: Via de Ouderen Consulent in de wijk (bij de meeste servicepunten XL aanwezig, zie bijgaande folder) kunnen de mogelijkheden hiervoor verder verkend worden. Ouderen Consulenten kunnen ook uitgenodigd worden om voorlichting bij een groep te geven.
Vraag: Wat doe je met een bewoner die aan het dementeren is?
Reactie: Er wordt aangeraden om contact te zoeken met een casemanager Dementie. Bijgaand een informatie folder en hoe hiervoor een aanvraag te doen.
Ook kun je bij een Ouderen consulent van een servicepunt XL terecht voor advies. Bij dreigende gevaarlijke situaties (bijvoorbeeld als de dementerende bewoner nog auto rijdt) wordt geadviseerd om contact te zoeken met de wijkagent.
Verder zijn er de zgn Alzheimer cafés : zie op bijgaand adressen overzicht.
Vraag: Hoe ver ga je met het bieden van hulp aan een mede bewoner?
Reactie: Per groep zal dit intern met elkaar besproken moeten worden. Dit is met name een punt waar naar aanleiding van een Ouderen Consulent eens bij de groep kan worden uitgenodigd om het verder te bespreken.
Verdere opmerkingen
- De mogelijkheid om een PGB aan te vragen kan beter worden gedaan vanuit de groep dan vanuit een individu.
- Brigitte van den Bos van Haag Wonen, heeft contacten in de zorg. Zij geeft als advies om bij de volgende inspiratiebijeenkomst organisaties op het gebied van Zorg en Welzijn, meer te betrekken, als een goed vervolg op deze bijeenkomst.
- Steun uit de buurt kan onder meer verkregen worden via de app ‘Next Door’. Laagdrempelig en handig als je eens een klusjesman, tuinman of een andere hulpvraag hebt!
- Het GDO heeft een standaard brief waarin familieleden van nieuwe bewoners duidelijk worden geïnformeerd wat hun rechten en plichten zijn. Dit om te voorkomen dat familieleden ervan uitgaan dat de woongroep allerlei zorgtaken automatisch overneemt. Hier bestaat vaak onduidelijkheid over.
- De gemeente Den Haag werkt met zogenaamde Community Builders om ervoor te zorgen dat de afstand tussen gemeente en organisaties op wijkniveau kleiner wordt. Community builders hebben een uitgebreid netwerk en kennis in hun wijk en kunnen benaderd worden waar de groep het best bij de gemeente moet zijn (bijvoorbeeld bij een zorgvraag of subsidie mogelijkheid). Een overzicht van de Community Builders zie bijgaand.
- Er is veel belangstelling naar de iZi-Ervaarwoning. Woongroepen worden uitgenodigd om in gesprek te gaan met Christiane Wüstkamp, projectleider Gezond Lang Thuis en aan te geven waar behoefte aan is zodat er op die manier weer nieuwe producten ontwikkeld kunnen worden.
Besloten is een vervolg op deze Inspiratiemiddag in te plannen waar dieper op de zorgvragen kan worden ingegaan. Wij hopen deze bijeenkomst nog dit jaar te kunnen organiseren. Zo gauw we een datum hebben laten we dit weten. Hieronder vindt u verschillende interessante bestanden die in een nieuw venster geopend worden als u op bekijk pdf klikt, u kunt het bestand hierna ook downloaden, met het middelste icoontje rechts bovenin.
- De presentatie van die dag deel 1 (bekijk pdf)
- De presentatie van die dag deel 2 (bekijk pdf)
- Overzicht van handige namen en adressen (bekijk pdf)
- Folder Casemanager Dementie (bekijk pdf)
- Folder over Haags Ontmoeten (bekijk pdf)
- Overzicht van de wijkcentra (bekijk pdf)
|