Centrum Groepswonen 28 juni 2024
Nieuwsbrief juni 2024

Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om verder te lezen

Nieuwsbrief juni 2024

Goed nieuws, begin april werd in de Haagse gemeenteraad het 'Stimuleringsplan Innovatieve Woonvormen' aangenomen. En in de concept Woonvisie 2040 die begin juni door de gemeente werd gepresenteerd, worden innovatieve woonvormen genoemd als middel om een meer diverse, leefbare, inclusieve stad te realiseren en de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Dit zijn hoopvolle ontwikkelingen richting meer nieuwe collectieve woonvormen.

Ondertussen blijven we de bestaande woongroepen ondersteunen door het organiseren van inspiratiemiddagen en workshops. Op 18 mei bezochten we een aantal Haagse woongroepen tijdens de Europese Gemeenschappelijk Wonen Dag. Waaronder woongroepen de Doornhoek en de Nolenshoek die dit jaar hun respectievelijke 25- en 30- jarig bestaan vierden.

Natuurlijk is er veel meer nieuws, zoals een interview met Anne van woongemeenschap de Waterspin in de rubriek ‘Uitgelicht’, TU Delft masterstudent maakten ontwerpen met inclusieve oplossingen voor senioren in de Schilderswijk, op verzoek van Stichting Knarrenhof organiseerden we een excursie naar verschillende Knarrenhof- projecten met mensen van de gemeente, woningcorporaties en welzijnsorganisaties, de nieuwe Blog over de excursie naar Zurich en nog veel meer.

Van 2 augustus t/m 18 augustus zijn we even dicht.

Na de zomer zullen we starten met een reeks inspiratiemiddagen voor woongroepen rondom het thema zorg. De eerste vindt plaats op woensdagmiddag 18 september. Het thema van deze bijeenkomst is 'Samen Dementievriendelijk'.

Veel leesplezier!

Het team van Centrum Groepswonen.

Met deze nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van onze activiteiten, onze projecten en geplande bijeenkomsten. Mocht u geen prijs meer stellen op het ontvangen van deze nieuwsbrief kunt u zich uitschrijven door een mail te sturen naar: info@centrumgroepswonen.nl. Ook kunt u de button onderaan de nieuwsbrief gebruiken.

Wilt u zich juist abonneren op deze nieuwsbrief? Inschrijven kan met de button rechts onderaan onze website.

Woonvisie 2024

Woonvisie 2024

In deze woonvisie wordt het stimuleren van innovatieve woonvormen zoals collectieve woonvormen, groepswonen en Collectief Particulier Opdrachtgeverschap genoemd als middel om een meer diverse, leefbare, inclusieve stad te realiseren en de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.

lees meer
Excursie Knarrenhof

Excursie Knarrenhof

Op uitnodiging van Stichting Knarrenhof organiseerde Centrum Groepswonen een excursie naar twee verschillende Knarrenhof-projecten. Zo vertrok er woensdag 26 juni een brede delegatie uit Den Haag (gemeente, woningcorporaties, welzijnsorganisaties), Centrum Groepswonen, GDO en senioren om de Knarrenhof initiatieven in Gouda en Zeewolde te bekijken.

lees meer
Artikel in de 'Hollands Spoor': Wonen als 55-plusser in de Croissant

Artikel in de 'Hollands Spoor': Wonen als 55-plusser in de Croissant

Tussen burenhulp en bemoeizucht

"Wat doe je als je op leeftijd raakt, je netwerk kleiner wordt en je zorgbehoefte groter? Maakt het dan verschil hoe je woont: in een ‘seniorencomplex’, zoals de Croissant, of in een woongroep waar iedereen automatisch meer met elkaar deelt? Een groepje ervaringsdeskundigen ging in gesprek met onze directeur, Liesbeth Janson.

lees meer
Nolenshoek 30 jaar

Nolenshoek 30 jaar

Op zaterdag 25 mei 2024 bestond woongemeenschap Nolenshoek maar liefst 30 jaar! Alle vijfentwintig appartementen worden nog steeds met grote tevredenheid bewoond. Daarbij is het bijzonder dat er nog steeds twee dames van het eerste uur in de groep wonen.

lees meer
Workshop 'Goed Besturen' voor woongroepen

Workshop 'Goed Besturen' voor woongroepen

Ook dit jaar organiseerden we samen met PEP Den Haag de goed bezochte workshop 'Goed Besturen' speciaal voor woongroepen.

lees meer
Geslaagde inspiratiemiddag voor woongroepen met het thema 'kandidaten werven en houden'

Geslaagde inspiratiemiddag voor woongroepen met het thema 'kandidaten werven en houden'

Woensdagmiddag 1 mei 2024 vond onze tweede inspiratie- netwerkmiddag van dit jaar plaats. 15 Haagse woongroepen bespraken met elkaar hoe ze omgaan met reservekandidaten. We begonnen de bijeenkomst met alle 32 deelnemers in een grote kring. Naar aanleiding van een korte presentatie ontstond er een geanimeerd groepsgesprek waarbij iedereen zijn/ haar ervaringen kon delen.

lees meer
Presentatie TU Delft ontwerpen voor Schilderswijk in Theater De Vaillant

Presentatie TU Delft ontwerpen voor Schilderswijk in Theater De Vaillant

Masterstudenten van de TU Delft bouwkunde maakten, naar aanleiding van analyses en gesprekken met bewoners, ontwerpen voor een drietal locaties in de Schilderswijk. Ook dit jaar was er weer een samenwerking tussen de TU Delft, woningcorporatie Haag Wonen, gemeente Den Haag en Centrum Groepswonen.

lees meer
Blog excursie Zurich

Blog excursie Zurich

In april zijn we vanuit Centrum Groepswonen afgereisd naar Zurich om de collectieve en innovatieve woonvormen daar met eigen ogen te zien en mensen te spreken die deze coöperaties hebben opgezet en die er wonen. Dat bleek enorm inspirerend! Lees er alles over in de nieuwste blog.

lees meer
Uitgelicht met Anne uit woongemeenschap de Waterspin

Uitgelicht met Anne uit woongemeenschap de Waterspin

Op zaterdagmiddag, 18 mei 2024 zijn we op bezoek bij Anne van woongemeenschap de Waterspin. Wat maakt het leven in de Waterspin nou zo speciaal? “Dat je elkaar kent. Je kunt een bijdrage leveren en bent op een makkelijke manier bij elkaar betrokken.“ “Het is een schitterende plek en het is heel bijzonder en waardevol dat we die met elkaar vorm kunnen geven.”

lees meer
Binnen kijken bij Shanti Bhawan

Binnen kijken bij Shanti Bhawan

In deze documentaire van Omroep West krijgt u een kijkje achter de schermen bij woongroep Shanti Bhawan, een woongroep voor Hindoestaanse ouderen.

lees meer
Zomerstop, vanaf 2 augustus twee weken dicht

Zomerstop, vanaf 2 augustus twee weken dicht

Vorige week woensdag 19 juni hadden we de kans om de Haagse Toren, die dit jaar haar 600 jarig bestaan viert, te beklimmen. Wat een geluk, het was heerlijk weer en we hadden uitzicht over de hele stad. Over zomeractiviteiten gesproken, van 2 augustus t/m 18 augustus is Centrum Groepswonen dicht. De telefoon wordt dan niet beantwoord en de mail niet gelezen. Op maandag 19 augustus staan wij graag weer voor u klaar.

lees meer

Agenda & bijeenkomsten

23 okt Cooplink | Kennis delen: De stap naar gemeenschappelijk wonen
Tijd: 19.30 - 21.00 uur
bekijk
13 nov CGW: November 2024 bijeenkomst belangstellenden groepswonen Den Haag
Tijd: 14.00 - 15.30 uur
bekijk
14 nov ZorgSaamWonen : Excursie Michi- Noeki Groningen
Tijd: 14.00 - 16.15 uur
bekijk
22 nov LVGO-themamiddag: Besturen doe je zo!
Tijd: 13.30 - 16.30 uur
bekijk
22 nov GEN NL: CLIPS Cursus weekend Gemeenschapsvorming
Tijd: 17.00 - 16.30 uur
bekijk

Centrum Groepswonen
Riviervismarkt 2
2513 AM Den Haag

070 - 21 70 005
info@centrumgroepswonen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Facebook
afmelden