sluit

Helpt u onze site verbeteren?

Graag horen we uw mening.

Geef uw mening
sluit
sluit

Montrigiasco

PUBLICATIEDATUM: 03 juni 2019

Montrigiasco


publicatiedatum: 03 juni 2019

Aan de voet van de Italiaanse Alpen (de streek heet dan ook Piemonte) tussen het Lago Maggiore en het Lago d’Orta ligt het pittoreske dorpje Montrigiasco. Zo’n dorpje dat in de loop der eeuwen niet lijkt te zijn veranderd. Straten geplaveid met ronde stenen uit de rivier il Ticino en huizen opgetrokken uit het lokaal gedolven natuursteen.

Wanneer je door de nauwe straten loopt, weerklinken je voetstappen en hoor je enkel in de verte wat kijvende vrouwenstemmen. Het is alsof het dorpje altijd slaapt.

Maar schijn bedriegt; het echte leven speelt zich af in de talrijke binnenhoven, die via een poort, afgesloten door een houten deur, vanaf de stille straten bereikbaar zijn. Dan opent zich letterlijk en figuurlijk een andere wereld. Een verrassende aanblik van een stenen of groene binnenplaats met rondom een ring van woongebouwen, per laag gelegen aan een half overdekte gemeenschappelijke galerij. Daar zie je de was buiten hangen, oude vrouwtjes met elkaar kletsen, jonge kinderen spelen en ruziemaken. Jong en oud door elkaar. Hier is nabuurschap niet alleen vanzelfsprekend, maar ook een voorwaarde om al eeuwenlang te kunnen overleven.

Een mooi voorbeeld van een oude woonvorm, die als inspiratie kan dienen voor nieuwe vormen van groepswonen. En dat is waar Centrum Groepswonen voor staat.